Δώρα Κασκάλη, Κάτω

Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011

Βιβλιοκριτική Έλενας Γιαννουτάκη, www.alterthess.gr

Η Δώρα Κασκάλη, γεννημένη στις Σέρρες, είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Πλέον ασχολείται με την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, ενώ εργάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Διηγήματά της από τη συλλογή «Στο τρένο», έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Εξώπολις, Ναύδετο και Πλανόδιον.

Στο “Κάτω”, ένα βιβλίο με σπονδυλωτή αφήγηση, ξετυλίγονται οι ιστορίες ανθρώπων που έζησαν σε δύο διαφορετικούς αιώνες.

Πρωταγωνιστικά πρόσωπα του βιβλίου, η Άννα και η Αντιγόνη, δύο φίλες που παρά τις διαφορές του χαρακτήρα τους μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να αγαπούν η μία την άλλη. Η ιστορία ξεκινά με αφορμή τις διακοπές των δύο γυναικών σε ένα μικρό μέρος, την Αρνησάνη. Εκεί συναντούν γυναίκες “θύματα” του απρόβλεπτου της ζωής, που αντιμετωπίζουν πρακτικά αλλά και υπαρξιακά προβλήματα.

Το νήμα ξεδιπλώνεται όταν η Άννα κερδίζει τη συμπάθεια μιας κατοίκου του χωριού και ξεκινούν να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες του βίου τους.

Μυστικά θαμμένα για ένα αιώνα, αιμομικτικές σχέσεις, πόνος, μοναξιά και ενίοτε παραφροσύνη, με έντονο το στοιχείο της παρακμής, είναι τα χαρακτηριστικά πολλών εκ των ηρώων του μυθιστορήματος.

Και ποια η κύκνεια περιγραφή που συναντάμε στο βιβλίο της Δώρας Κασκάλη; Μία ανατρεπτική κρίση , των κεκτημένων των ζωών των προσώπων που το συνθέτουν , η οποία όμως αποτελεί ταυτόχρονα και πρόκληση για μια νέα αρχή.

To “Κάτω” μας ταξιδεύει στις ζωές ανθρώπων διαφορετικών εποχών με τρόπο πρωτότυπο και ενδιαφέροντα. Μας κάνει κοινωνούς των υπαρξιακών αναζητήσεων των προσώπων που το απαρτίζουν και των επιλογών που κάνουν στη ζωή τους.

Θετικό βήμα στη συγγραφική πορεία της Δώρας Κασκάλη που τη γνωρίσαμε από τη συλλογή διηγημάτων της «Στο τρένο» και μας ξάφνιασε ευχάριστα με το πρώτο της μυθιστόρημα.

Δώρα Κασκάλη, Κάτω

Σελίδες 183, Εκδόσεις: Γαβριηλίδης(2011)

Έλενα Γιαννουτάκη

Advertisements

Single Post Navigation

Οι απόψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: